Beenkrampen

Wanneer je last van beenkrampen hebt, trekken de beenspieren op een pijnlijke en langdurige manier samen. Beenkrampen komen vaak voor in de kuiten, maar ook in de dij-of voetspieren kunnen beenkrampen voorkomen. De krampen die je in je been ervaart komen vaak voor tijdens het sporten, in nacht of wanneer je uit de slaap ontwaakt.

Wat kan beenkrampen veroorzaken?

Beenkrampen kunnen door verschillende omstandigheden ontstaan. Veelal komen beenkrampen tot uiting wanneer je een tekort aan zuurstof in de spieren hebt bij een intensieve inspanning bij bijvoorbeeld het sporten. Ook kan je last van kramp in de benen krijgen wanneer je een plotselinge beweging maakt na een rustperiode. Om spierkrampen in de benen te voorkomen tijdens of na het sporten is het verstandig om een massage gun te gebruiken. Een massage gun zorgt ervoor dat je spieren voldoende zuurstof krijgen en je spieren weer losser worden.

Maar krampen in de benen kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Vochtophoping in de benen
  • Cholesterolverlagers
  • Zwangerschap
  • Tekort aan natrium
  • Aandoening in de zenuwen

Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten en voldoende te drinken. Wanneer je te weinig vocht binnen krijgt en te weinig voedingsstoffen is dit slecht voor je. Krampen zijn dan een van de klachten die om de hoek komen kijken.

Hoe herken je beenkrampen?

Wanneer je kramp in de benen hebt, herken je dit direct. De spieren die getroffen worden door kramp trekken op een zeer pijnlijke manier samen en voelen daarbij hard aan. Je kan ze niet gebruiken tijdens een kramp aanval. Gelukkig kun je ze voorkomen en bestrijden met een massage gun. Zorg ervoor dat jouw spieren niet overbelast raken en masseer ze goed los met een massage gun voordat je begint met sporten.

Wat kan ik zelf doen tegen kramp in de benenBeenkrampen?

Wanneer je last van kramp hebt kun je de spier die verkrampt is weer ontspannen door de spier te stretchen of rekken. Dit kun je doen door je been te strekken en je voet omhoog te drukken. Ook kan je jouw tenen naar je toe trekken. Voorkom krampen in je benen door voldoende water te nuttigen. Is het erg warm weer? Dan kan het helpen om wat suiker en zout aan het water toe te voegen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je spieren los zijn voordat je begint met sporten.

Kramp in de benen voorkomen met een massage gun

Wanneer je vaker last hebt van kramp in de benen na of tijdens het sporten is het aan te raden om een massage gun te gebruiken. Je masseert met een massage gun je spieren gemakkelijk los. Zo bevatten je spieren voldoende zuurstof. Daarnaast is een massage gun ook te gebruiken tijdens het sporten als je vermoed dat er kramp opkomt. Masseer dan de plek los zodat je eventuele beenkrampen kunt voorkomen.