Wat te doen bij kramp?

Wat te doen bij kramp?

Wat is kramp en waardoor ontstaat dit vervelende gevoel? Spierkramp is een vervelende lichamelijke pijn dat overal waar spieren in het lichaam aanwezig zijn kan opkomen. Misschien nog wel belangrijker: wat te doen bij kramp en hoe kun je spierkramp voorkomen?

Het ontstaan van spierkramp in verschillende spieren

Wanneer je plots een intense en stekende pijn in je spieren ervaart is dit kramp. Deze pijn kan overal in het lichaam voorkomen waar spieren overbelast raken of te snel afkoelen tijdens of na het sporten. Maar wat zijn de verschillende soorten oorzaken van spierkramp en wat te doen bij kramp?

Wat is kramp?

Bij kramp ontstaat er een vurige en stekende pijn in je spieren. Dit is het gevolg van een overbelasting van spieren die te lang gespannen blijven. Op het moment dat kramp zijn intrede maakt, trekken de spieren zich samen op een pijnlijke manier.

Kramp voorkomen

Uiteraard zijn er verschillende soorten manieren die kunnen helpen bij het voorkomen van kramp. We vertellen je er graag meer over:

Gebruiken van een massage gun

Om je spieren voor de workout alvast soepel en warm te maken, is het goed om ze alvast op te warmen met een massage gun. Wanneer je last van kramp hebt voelen je spieren gespannen aan en heb je last van pijn.

Als je na het sporten gebruik maakt van een massage gun, krijg je minder last van spierpijn en blessures. Door de krachtige druk van zelfmassage met een massage gun vermindert dit de weefsel adhesie waardoor het bewegingsbereik vergroot wordt. Doordat de bloedstroom verhoogt, herstellen spieren sneller na een workout.

massage guns

Rekken

Wanneer je veel last van kramp hebt, doe je er goed aan om de verkrampte spier te rekken. De spiervezels ontspannen zich hierdoor, in plaats van het tegelijk samentrekken. Na het rekken kunnen spiervezels weer verder in het normale patroon en zullen ze zich weer ontspannen en aanspannen. Wanneer je rekt zal een spier zichzelf als het ware resetten.

Uiteraard doe je er goed aan om voorzichtig te rekken. Een te snelle beweging kan namelijk ook spierscheur veroorzaken. Trek met beleid voorzichtig je tenen omhoog bij beenkramp. Ook zou je iemand anders kunnen vragen om je te helpen bij rekoefeningen.

Eten en drinken

Gezond eten is de basis voor een gezond lijf. Je voorkomt het oplopen van spierkrampen door gezonde voeding tot je te nemen. Wanneer je gaat sporten zorg je ervoor dat je geen zware maaltijd nuttigt voor het sporten. 

Voorkom dat je dorst krijg en een vochttekort oploopt. Het is beter om steeds kleine beetjes water te drinken in plaats van een grote portie in een keer. Naast het drinken van water kun je ook gebruik maken van energie houdende sportdranken.

Voordat je aan een zware en langdurige inspanning begint is het belangrijk om naast vocht ook zout en mineralen in je lichaam op te nemen. Wanneer je voldoende mineralen tot je neemt zoals bijvoorbeeld magnesium zal dit voor een groot deel de kramp al kunnen voorkomen. De onderstaande voedingsmiddelen zijn rijk aan mineralen en zitten boordevol magnesium:

  • Groene bladgroenten
  • Sojabonen
  • Cashewnoten/ Amandelen/Paranoten
  • Pure chocolade
  • Bananen
  • Zalm/makreel
  • Peulvruchten
Gezond eten


Doe een warming-up en cooling down

Voordat je gaat sporten is het erg belangrijk om een warming-up te doen. Op deze manier worden je spieren alvast warm en voorkom je blessures. Dit doe je door strekoefeningen te doen en je spieren te masseren voor je begint. Natuurlijk is een cooling down ook erg belangrijk na de grootste workout. Hierdoor komen jouw lichaam en spieren langzaam tot rust waarmee je de kans verkleint op duizeligheid en spierpijn. Dit zal het herstel van je spieren na het sporten beïnvloeden.